Zapraszam dzisiaj na zapiekankę. Obiadek jednogarnkowy, bardzo syty. Zapiekanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego – proponuję samemu zmielić łopatkę
- 2 cebule pokrojone w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4-5 ziemniaczków
- 200 g startego sera
- 3 jajka
- szklanka groszu zielonego – może być z puszki.
- szklanka śmietany 18 procentowej
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz,majeranek, tymianek
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki i ugotuj tak, by były lekko twarde. Odcedź i pokrój je na plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej , dodaj cebulę. Całość lekko podsmaż , dodaj czosnek i ponownie podgrzewaj ok 3-4 min.
- Dodaj zmielone mięso. Całość mieszając smaż ok 15-20 minut. Dopraw solą pieprzem, majerankiem.
- Wymieszaj roztrzepane jajka ze śmietaną. Lekko posól, popierz do smaku.
- W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem ułóż usmażone mięso, na to rozłóż ziemniaki i groszek. Posyp całość odrobiną tymianku.
- Całość polej wymieszaną śmietaną z jajkami. Posyp serem.
- Zapiekaj 40 minut.