Dzisiaj propozycja zapiekanki wegetariańskiej.
Składniki:
- szklanka ryżu
- 250 g mrożonego groszku
- 200 g kukurydzy z puszki
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 g żółtego sera typu gouda
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- sól, pieprz , papryka, chili – do smaku
- olej do smażenia,
- łyżka masła
Wykonanie :
- Ugotuj na sypko ryż.
- Pokrój w drobną kostkę cebulę i podsmaż na łyżce oleju.
- Obierz pieczarki, pokrój na talarki i podobnie jak cebulę podsmaż na osobnej patelni.
- Połącz cebulę z pieczarkami – dopraw solą i pieprzem i jeszcze chwilę razem podsmaż. Można dodać łyżkę masła .
- Ugotuj groszek. Uwaga – groszek po ugotowaniu należy od razu przepłukać zimną wodą – wówczas zachowa ładny kolor.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Do pieczarek z cebulką dodajemy ryż, ser ,groszek, kukurydzę. Całość smakujemy i doprawiamy wg uznania. – sól,pieprz, chili, papryka.
- Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia.
- Miksujemy jajka ze śmietaną i zalewamy tym naszą zapiekankę.
- Pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni.
- Smacznego