Propozycja dla osób unikających jedzenia mięsa
Składniki:
- cukinia
- bakłażan
- 2-3 pomidory malinowe
- cebula
- ząbek czosnku
- sok z cytryny ( 2 łyżki)
- przecier pomidorowy
- 5 łyżek wody
- bazylia, sól, cukier, pieprz, papryka
- 25 dag startego sera
Wykonanie:
- Bakłażana pokrój na cienkie plastry. Każdy plaster posyp solą i pozostaw na 10-15 minut. Po tym czasie zetrzyj zgromadzony na wierzchu płyn.
- Pokrój cukinię , pomidory i cebulę na cienkie plastry.
- Naczynie do tarty wysmaruj masłem i ułóż spiralnie cukinię, pomidory, cebulę, bakłażan.
4. Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek. Teraz dodaj przecier pomidorowy, wodę. Całość podgrzewaj ok 10 minut. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i papryką, 2 łyżkami soku z cytryny.. Dodaj pokrojoną bazylię. Można użyć oczywiście suszonej.suszonej.
5. Warzywa zalej przygotowanym sosem, posyp serem.
6. Zapiekaj w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Proponuję podanie z kaszą bulgur lub ryżem.