Nie mam pojęcia skąd ta nazwa. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z różnymi przepisami. Jest ciastem dla osób lubiących jabłka i orzechy.
Składniki:
ciasto:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa 1
- 75 dkg jabłek
- 40 dkg cukru
- łyżeczka cynamonu
Masa 2
- 25 dkg orzechów włoskich
- szklanka gorącego mleka
- 25 dkg masła
- 20 dkg cukru-pudru
oraz dodatkowo czekolada mleczna lub gorzka – co kto lubi…
Wykonanie
- Robimy ciasto – tłuszcz posiekaj z mąką i cukrem , dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Rozwałkuj , wyłóż na blachę tortową i piecz każdą część w temperaturze 180 stopni około 15 – 20 minut – do lekkiego zrumienienia
- Masa 1
Jabłka obierz, zetrzyj na wiórki, włóż do rondelka, dodaj cukier, cynamon i duś tak długo – by powstała gęsta jednolita masa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać 1,5 łyżeczki rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny.
3. Masa II
Orzechy zmiel ( zostaw kilka na ozdobę), zalej gorącym mlekiem i zostaw do ostygnięcia. Utrzyj masło z cukrem na gładką masę, dodaj orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.
Składanie ciasta
- spód z cista kruchego
- masa jabłkowa
- ciasto kruche
- masa orzechowa . Wykładając masę orzechową posmaruj nią również całe brzegi ciasta. Inny sposób – można również zostawić 2-3 łyżki masy – ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny – i dopiero wówczas je wykończyć – czyli obłożyć pozostałą masą brzegi ciasta.
- Ozdoba z czekolady. Rozpuść w kąpieli wodnej ( garnek z gorącą wodą, na to miseczka z czekoladą) czekoladę. Cieniutką strużką polej ciasto. Posyp orzechami.