Tort „Niebo”

Nie mam pojęcia skąd ta nazwa. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z różnymi przepisami. Jest ciastem dla osób lubiących jabłka i orzechy.

Składniki:

ciasto:

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa 1

  • 75 dkg jabłek
  • 40 dkg cukru
  • łyżeczka cynamonu

Masa 2

  • 25 dkg orzechów włoskich
  • szklanka gorącego mleka
  • 25 dkg masła
  • 20 dkg cukru-pudru

oraz dodatkowo czekolada mleczna lub gorzka – co kto lubi…

Wykonanie

  1. Robimy ciasto – tłuszcz posiekaj z mąką i cukrem , dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Rozwałkuj , wyłóż na blachę tortową i piecz każdą część w temperaturze 180 stopni około 15 – 20 minut – do lekkiego zrumienienia
  2. Masa 1

Jabłka obierz, zetrzyj na wiórki, włóż do rondelka, dodaj cukier, cynamon i duś tak długo – by powstała gęsta jednolita masa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać 1,5 łyżeczki rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny.

3. Masa II

Orzechy zmiel ( zostaw kilka na ozdobę), zalej gorącym mlekiem i zostaw do ostygnięcia. Utrzyj masło z cukrem na gładką masę, dodaj orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.

Składanie ciasta

  1. spód z cista kruchego
  2. masa jabłkowa
  3. ciasto kruche
  4. masa orzechowa . Wykładając masę orzechową posmaruj nią również całe brzegi ciasta. Inny sposób – można również zostawić 2-3 łyżki masy – ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny – i dopiero wówczas je wykończyć – czyli obłożyć pozostałą masą brzegi ciasta.
  5. Ozdoba z czekolady. Rozpuść w kąpieli wodnej ( garnek z gorącą wodą, na to miseczka z czekoladą) czekoladę. Cieniutką strużką polej ciasto. Posyp orzechami. 

 

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *