Szybkie ciasto, które każdy może zrobić. A do tego pyszne.
Składniki:
Ciasto kruche
- Kostka (200g) masła
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
Krem
- 200 g śmietany 30 % ( mały kubek)
- serek mascarpone – 200 g
- 4 łyżki cukru pudru
Owoce
Wykonanie:
- Na stolnicy siekamy tłuszcz z mąką i cukrem. Dodajemy żółtka i całość szybciutko zagniatamy. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Blachę do tarty smarujemy masłem. Wyjęte z lodówki ciasto kroimy na cienkie plastry i wykładamy nim całą blachę – łącznie z rantem. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i pieczemy 15 – 20 minut. Ciast ma być lekko przyrumienione.
- Upieczony spód odkładamy do schłodzenia.
- W mikserze na wolnych obrotach ubijamy mascarpone ze śmietaną i cukrem. Nie napiszę jak długo – trzeba obserwować jaka jest gęstość kremu. Musi być taki, by nie spadał z łyżki. Jednocześnie nie za długo – bo zrobi nam się słodkie masło.
- Gotowy krem wykładamy na zimne ciasto, dekorujemy owocami.
- Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.