Świąteczna gwiazdka o smaku kawowym
Na początek – z uwagi na zbliżające się święta proponuję babkę o smaku kawowym.
Babka upieczona jest w specjalnej formie, co wymaga o tyle więcej pracy, że trzeba ją dokładnie wysmarować – najlepiej pędzelkiem- rozpuszczonym masłem i wysypać mąką.
Składniki :
200 g masła
190 g ciemnego cukru
250 g mąki tortowej
4 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki mielonej kawy
50 ml kawy ( proponuję espresso)
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem, solą, cukrem wanilinowym . Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka – ucieramy do połączenia składników. Dodajemy stopniowo mąkę , cały czas miksująć.
Na koniec wsypujemy kawę oraz dolewamy espresso.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp 180 stopni około 50 – 60 min.