Dzisiaj przepis na bardzo szybciutkie , aromatyczne ciasteczka z jabłkiem
Składniki :
- 250 g białego twarogu
- 100 g masła
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- brązowy cukier , cynamon
- 2 jabłka
Wykonanie:
- Twaróg przecisnąć przez praskę, lub zmielić.
- Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części.
- Masło pokroić na drobno, wymieszać z mąką, dodać jajko i twaróg. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować, wykroić kółka.
- Na środek każdego kółka położyć kawałek jabłka, posypać cynamonem i złożyć na pół.
- Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każde ciasteczko posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać cukrem.
- Wstawić do nagrzanego (200 stopni) piekarnika.
- Piec do zrumienienia – ok 20 – 25 min.
- Do wnętrza ciasteczek można dodać kilka rodzynek lub żurawiny.
Wyglądają i na pewno smakują przepysznie 😉
Dziękuję