Dzisiaj proponuję delikatny sernik z pianką. Sernik ten można również znaleźć pod nazwą złota rosa. Przepisów jest wiele – ale jeśli nie możesz się zdecydować – to zapraszam na swoją wersję. Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 cm.
Składniki:
- Biszkopty – 12 podłużnych
- zmielone migdały – 50g
- masło – 50g
- zmielony dwukrotnie twaróg – 600 g
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 1,5 szklanki
- mleko – 1,5 szklanki
- olej – 1/4 szklanki
- budyń waniliowy – 1,5 opakowania
- mąka ziemniaczana – łyżka
Wykonanie :
- Zmiksuj biszkopty, dodaj migdały i masło. Wszystko razem ponownie zmiksuj do postaci grudek. Ciastem tym wyłóż tortownicę, wszystko ładnie ugnieć.
- Zmiksuj twaróg, żółtka, 3/4 szklanki cukru . Dodaj mleko, budyń i olej. Ponownie zmiksuj do połącznie składników.
- Masę wyłóż na ciasto i wstaw całość do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na godzinę.
- 10 minut przed końcem pieczenia ubij pianę z białek dodając powoli 3/4 szklanki cukru. Całość ma być taka sztywna jak do bezy. Dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz krótko wymieszaj.
- Na gorący sernik wyłóż pianę, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
- Po tym czasie ciasto od razu wyjmij z pieca i pozostaw do ostudzenia.
Ja korzystałam z takich biszkoptów
Sernik wyszedł dość wysoki – więc myślę, że podane proporcje z powodzeniem mogą być wykorzystane do większej tortownicy .