Sernik jest bardzo puszysty, wysoki – i przede wszystkim bardzo pyszny
Składniki
1200 g twarogu trzykrotnie mielonego. Polecam własnoręczne mielenie , a unikanie twarogu zmielonego
1,5 szklanki drobnego cukru
150 g miękkiego masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
10 jaj
szklanka gęstej śmietany
cukier waniliowy
Wykonanie
- Utrzyj żółtka ze szklaną cukru.
- Dodawaj do utartej masy na przemian masło i twaróg.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną , śmietanę i cukier wanilinowy, wymieszaj całość.
- Ubij białka dodając pół szklaki cukru.
- Dodaj do masy twarogowej ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj ręcznie – do połączenia obu mas.
- Masę wylewamy na blachę .
- Pieczemy w kąpieli wodnej ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni.
Kąpiel wodna ? Umieść blachę z masą serową wewnątrz większej blachy , do której wlej letniej wody.
Po upieczeniu sernik lekko opadnie, ale jak widać na zdjęciu – i tak pozostaje dość wysoki.