Prosty przepis – a jakie pyszne mięsko na świąteczny stół.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- jabłko pokrojone w plasterki
- cebula pokrojona w plasterki
- sól, pieprz, świeży rozmaryn
- łyżka dżemu morelowego
- 2 łyżki oleju
- chili
Wykonanie
- Schab umyj, wytrzyj i ponacinaj w nim w kotlety – tylko nie krój do końca.
- Mięso nasmaruj dżemem , posyp solą i pieprzem. Zostaw w takim stanie na 2-3 godziny, może być cała noc. Oczywiście – jeśli nie masz czasu, działaj dalej bez odpoczynku.
- Mięso włóż do wysmarowanego olejem naczynia.
- W kieszonkach umieść plasterki jabłka i cebuli
- Całość posyp rozmarynem i chili ( z tą przyprawą raczej uważaj – lepiej mniej niż za dużo). Z boku połóż dwie gałązki świeżego rozmarynu.
- Piecz w temperaturze 180 stopni – 2 godziny.
- Po dwóch godzinach zdejmij pokrywkę i piecz dalej 15-20 minut – do zrumienienia.
- Powyżej efekt końcowy – pieczeń jest mięciutka i aromatyczna