Składniki :
- jeden burak średniej wielkości
- 2 filety śledziowe, które należy wcześniej wymoczyć.
- 2 ogórki – korniszony
- dwie cebulki szalotki
- jabłko, oraz koperek, szczypiorek
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól, pieprz,sok z cytryny
Wykonanie:
- Buraka owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Trwa to około 50 minut. Burak ma być miękki po upieczeniu.
- Ciepłego buraka obierz , pokrój w cieniutkie plasterki i skrop octem balsamicznym, oraz posyp lekko solą.
- W czasie , gdy buraki się marynują pokrój na paseczki jabłko, a ogórka pokrój w plasterki. Przygotuj też koperek i szczypiorek drobniutko go krojąc.
- Po 15 minutach – ułóż na talerzu plastry buraków – mają pokrywać cały talerz.
- Na buraki wyłóż śledzie pokrojone na mniejsze kawałki, jabłko oraz ogórki .
- Przygotuj sos z oliwy i soku z cytryny . Dopraw go wedle uznania solą i pieprzem
- Sałatkę polej sosem i na wierzch posyp zieleniną.
Proponuję też by śledzie nabrały jeszcze lepszego aromatu – wymoczone śledzie zalać dzień wcześniej zalewą octową . Przepis na taką zlewę podam w osobnym wpisie.
Zapraszam do dzielenia się opiniami i uwagami.
Summary
Nazwa
Sałatka ze śledzia w towarzystwie buraka
Autor
Hana
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity