11 listopad – czas na rogale z białym makiem.
Przepis jest łatwy, lecz czasochłonny
Składniki
ciasto :
- 150 g mrożonego masła
- 10 g drożdży
- szklanka mleka
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 60 g cukru
- 60 g roztopionego masła
- 500 g mąki ( najlepiej 550)
- 1/3 łyżeczki soli
nadzienie
- 350 g białego maku
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 125 g miodu
- 125 g cukru
- 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.
- 2 jajka
- łyżka masła
lukier
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- kilka kropel soku z cytryny
- pokruszone migdały jako posypka
- ewentualnie aromat do ciast
Wykonanie. Opis przedstawię w kolejności jaką proponuję zachować, by w miarę szybko uwinąć się z rogalikami.
- Przemyć mak, zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
- Zalać wrzątkiem migdały. W tym czasie robimy zaczyn do ciasta : kruszymy na drobno drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i dwie łyżeczki mleka . Całość mieszamy na piękną masę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Siekamy teraz na drobno rodzynki. Roztapiamy masło do ciasta. W tym czasie mak już jest gotowy. Odcedzamy – i niech sobie teraz stygnie.
- Wracamy do ciasta – mikserem ubijamy jajka z cukrem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej szczyptę soli. Do ubitych z cukrem jaj dodajemy drożdże, mąkę, mleko oraz na końcu stopione, chłodne masło. Wyrabiamy ciasto przy użyciu robota z tzw. hakiem. Gotowe ciasto ma być bardzo plastyczne, sprężyste. Wykładamy je na stolnicę. Chwilę jeszcze wyrabiamy ręcznie i odstawiamy na 30 minut. Wracamy do naszej masy.
- Mielimy trzykrotnie mak na najmniejszych oczkach. Mielimy obrane migdały ( wystarczy raz)
- W rondelku topimy masło , dodajemy cukier miód. Całość podgrzewając mieszamy do połączenia składników. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponowie mieszając gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Wsypujemy zmielony mak i migdały. Całość gotujemy około 10 minut. Masę należy co chwilę mieszać by się nie przypaliła. Po tym czasie – odstawiamy masę do przestygnięcia.
- Zamrożone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i wstawiamy ponownie do lodówki.
- Wracamy do ciasta – wyrośnięte ciasto jeszcze kilka razy wyrabiamy ręką i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na dwie trzecie tego prostokąta rozkładamy starte masło. Ciasto składamy na trzy – czyli 1/3 ciasta na którym nie ma masła przykrywamy 1/3 ciasta z masłem i tę część obracamy jeszcze o 180 stopni – czyli przykrywamy pozostałą część ciasta. Całość wałkujemy na prostokąt. Ponownie składamy na trzy – i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki – rozwałkowujemy i ponownie składamy na trzy. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
- Wracamy do masy – powinna być już chłodna. Wbijamy do niej jedno jajko, mieszamy. Po połączeniu składników dodajemy drugie jajko i ponownie mieszamy. Można dodać parę kropli aromatu migdałowego.
- Pora na formowanie rogalików. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg. Ostrym nożem kroimy ciasto na 12 części.
- Nakładamy farsz na cały trójkąt – nie za grubo – zwijamy w rogalik.
- Ciastka układamy na blaszce, zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.
- Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Wstawiamy do piekarnika rogaliki i pieczemy około 30 minut – do zrumienienia.
- W tym czasie przygotowujemy lukier – mieszamy na gładką masę cukier puder, wodę, sok z cytryny i jak ktoś lubi – może dodać aromat.
- Schłodzone rogale dekorujemy lukrem i posiekanymi migdałami.