Masz w lodówce jajka, śmietanę , do tego trochę masła , trochę mąki ? Jeśli tak – to możesz przystąpić do działania.
Składniki :
- 18 dkg mąki
- 8 dkg masła
- szklanka wody
- 4-5 jajek
- 1-2 łyżeczek cukru
- 1/3 l śmietanki kremówki
- cukier-puder do posypania
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
- Do wrzącej wody wsyp mąkę, wszystko utrzyj na jednolitą masę podgrzewając jednocześnie na małym ogniu. ucieraj tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące .
- Odstaw do ostygnięcia – ciasto ma być chłodnie, więc nie trzeba czekać, aż ostygnie całkowicie.
- Dodawaj po jednym jajku i ucieraj ciasto. Ciasto powinno być konsystencji kremowej, więc musisz sam – sama zdecydować, czy wystarczy dodać cztery jajka. Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj piąte jajko. Ucierając ciasto dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskaj ładne stożki ciasta. Oczywiście można również ciasto przekładać łyżką na papier formując kształtne stożki.
- Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
- Wstaw blachę do gorącego piekarnika – i piecz przez 10 minut w takiej wysokiej temperaturze. Nie otwieraj czasami drzwiczek piekarnika. W trakcie tych 10 minut ptysie powinny ładnie urosnąć . Gdyby jeszcze nie wyrosły pozostaw jeszcze temperaturę 200 stopni przez kolejne 5 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 25 – 30 minut. Ptysie muszą być twarde, suche, ładnie rumiane.
- Ubij śmietanę , pod koniec ubijania dodaj cukier – jedną lub dwie łyżeczki. Śmietanka ma być taka jaką lubisz – mniej lub bardziej słodka.
- Ostudzone ptysie przekrój na pół.
- Na spód każdego ptysia nałóż śmietanę, przykryj górną częścią.
- Nadziane śmietaną ptysie – posyp cukrem pudrem.