Czy jest coś smaczniejszego, niż świeżo ubita śmietana w opakowaniu z ciasta parzonego ?
Zapraszam na ptysie.
- 18 dkg mąki
- szczypta soli
- 8 dkg masła
- 1/4 l wody
- 5 jaj
- 1/2 l śmietany 30 procentowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Zagotuj wodę
- Do gotującej wody dodaj masło i szczyptę soli
- Na wrzącą miksturę wsyp mąkę i energicznie mieszaj do połączenia się składników.
- trzymając garnek na małym ogniu – wybijaj ciasto drewnianą pałką, aż będzie gładkie, lśniące i ładnie wysmażone.
- Odstaw na bok do schłodzenia – od czasu do czasu zamieszaj.
- Do chłodnej masy dodawaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbijaj dopiero, gdy poprzednie jajko połączy się z masą. Oczywiście można do tego użyć miksera.
- Dodaj proszek do pieczenia.
- Ostatecznie masa musi być tak gładka i o takiej konsystencji, by można z niej wycisnąć rękawem ptysie. Gdyby była za gęsta – należy dodać jeszcze jedno jajko.
- Na blachę wyłożoną papierem wyciskaj rękawem ptysie. Zostaw sporo odległości
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni
- Wstaw blachę do piekarnika i utrzymaj tę temperaturę przez 15 minut. W tym czasie ptysie powinny urosnąć. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze około 25 minut.
- Ptysie powinny być ładnie przyrumienione, twarde i suche w środku.
- Ubij śmietanę dodając cukier.
- Przetnij każdego ptysia na pół, napełnij śmietaną , posyp cukrem pudrem i najlepiej przygotuj sobie do tego pyszną kawę