Połączenie ciasta francuskiego z cudownym nadzieniem
Na cieście francuskim rozłóż łyżeczki i radełkiem obrysuj każdą łyżeczkę
Wycięte z ciasta łyżeczki ułóż na papierze do pieczenia, na łyżeczkach połóż prawdziwe łyżeczki. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz około 15-20 minut – do zrumieniena ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika odłóż upieczone łyżeczki do ostygnięcia.
Farsz
- koper włoski
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- puszka mandarynek
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 125 g oczyszczonych krewetek
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Koper, seler, cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj warzywa i smaż powolutku do miękkości.
- Do miękkich warzyw dodaj śmietanę i krewetki. Chwilę całość podduś i zdejmij patelnię z ognia.
- Dodaj odsączone mandarynki i połowę koperku.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Farszem napełnij łyżeczki.
- Posyp całość koperkiem.