Przystawka – łyżeczki z ciasta francuskiego

Połączenie ciasta francuskiego z cudownym nadzieniem

Na cieście francuskim rozłóż łyżeczki i radełkiem obrysuj każdą łyżeczkę

Wycięte z ciasta łyżeczki ułóż na papierze do pieczenia, na łyżeczkach połóż prawdziwe łyżeczki. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz około 15-20 minut – do zrumieniena ciasta.

Po wyjęciu z piekarnika odłóż upieczone łyżeczki do ostygnięcia.

Farsz

  • koper włoski
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • puszka mandarynek
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 125 g oczyszczonych krewetek
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Koper, seler, cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj warzywa i smaż powolutku do miękkości.
  3. Do miękkich warzyw dodaj śmietanę i krewetki. Chwilę całość podduś i zdejmij patelnię z ognia.
  4. Dodaj odsączone mandarynki i połowę koperku.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Farszem napełnij łyżeczki.
  7. Posyp całość koperkiem.

 

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *