Przygotowując się do świąt – proponuję słodką przekąskę. Z uwagi, iż jest w niej alkohol – praliny dedykowane są osobom dorosłym.
- 5 łyżek ajerkoniaku
- 200 g białej czekolady
- 50 g masła
- do obtoczenia – u mnie wiórki kokosowe i biała czekolada – pokruszona w malakserze
Wykonanie:
- Ajerkoniak wlej do rondelka i podgrzej ( nie gotuj) – ma być jedynie tak ciepły, by rozpuściła się w nim czekolada.
- Połam czekoladę na kostki, dodaj ją do ciepłego alkoholu, dodaj masło i wszystko mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści.
- Oto efekt –
4. Wstaw przygotowaną masę do lodówki – najlepiej na noc, a przynajmniej na 3 godziny
5. Z masy nabieraj łyżeczką kawałki masy – tak około 1/3 łyżeczki – uformuj mniej więcej kulisty kształt i obtocz pralinę w ulubionej posypce. U mnie to wiórki kokosowe i biała czekolada, którą rozdrobniłam w malakserze.