Składniki :
- 1/4 szklanki mleka słodzonego skondensowanego (ok. 60 ml)
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 55 g masła
- czekolada roztopiona w kąpieli wodnej + opcjonalnie posypka cukrowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie :
- Mleko słodzone skondensowane wymieszaj z wodą.
- W mikserze wymieszaj na kruszonkę: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło.
- Do kruszonki wlej mleko wymieszane z wodą i wyrób całość do otrzymania gładkiego ciasta.
- Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na pół godziny.
- Ze schłodzonego ciasta formuj paluszki.
- Ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw sporo odstępu, bowiem paluszki urosną.
- Piecz paluszki w temperaturze 170ºC przez około 15 minut do zarumienienia.
- Ostudzone paluszki możesz: moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać orzechami lub udekorować lukrem
Summary
Nazwa
paluszki z czekoladą
Autor
Hana
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity