Paluszki z czekoladą

Składniki :

  • 1/4 szklanki mleka słodzonego skondensowanego (ok. 60 ml)
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 55 g masła
  • czekolada roztopiona w kąpieli wodnej + opcjonalnie posypka cukrowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie :

  1. Mleko słodzone skondensowane wymieszaj z wodą.
  2. W mikserze wymieszaj na kruszonkę: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło.
  3. Do kruszonki wlej mleko wymieszane z wodą i wyrób całość do otrzymania gładkiego ciasta.
  4. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na pół godziny.
  5. Ze schłodzonego ciasta formuj paluszki.
  6. Ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw sporo odstępu, bowiem paluszki urosną.
  7. Piecz paluszki w temperaturze 170ºC przez około 15 minut  do zarumienienia.
  8. Ostudzone paluszki możesz:  moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać orzechami lub udekorować lukrem
Summary
recipe image
Nazwa
paluszki z czekoladą
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *