Potrawa – o której jedni piszą , że szybka. Jak dla mnie – by miała smak i aromat prawdziwej paelli potrzeba jednak czasu i dobrych produktów.
Składniki:
Wywar z warzyw i krewetek – 2,5 szklanki
pierś z kurczaka
krewetki – u mnie średnie – 250g
groszek mrożony – 150 g
pomidory – 2 sztuki
papryka czerwona – 1 sztuka
czosnek – 4 ząbki
ryż arborio lub inny – lecz zaznaczam musi to być ryż do paelli
oliwa
3 ziarna ziela angielskiego
2-3 listki liścia laurowego,
sól, pieprz, wędzona papryka ,kumin,szafran
Wykonanie
- Przygotować wywar warzywny -ta czynność trwa niestety najdłużej,
- Obrać krewetki. Nie wyrzucamy głów i pancerzyków, ( krewetki czekają na swoją kolej)
- Podsmażamy na łyżce oliwy głowy i pancerzyki, podlewamy wywarem warzywnym , dodajemy liść laurowy , 3 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę szafranu i kuminu, – i gotujemy ok 30 minut. Wywar doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Po ugotowaniu naszego wywaru – przecedzamy go. Łącznie mamy otrzymać 2,5 szklanki wywaru.
W tym czasie jak gotuje się nasz wywar –
- Na ciepłą patelnię wylewamy tyle oleju, by pokrył on całą patelnię,
- Na gorący olej wrzucamy posiekany na drobniutko czosnek, chwilę podsmażamy,
- Dodajemy pokrojone w kostkę, lub w plastry -( jak kto chce )mięso z kurczaka, ponownie chwilę wszystko podsmażamy, aż mięso przestanie być z zewnątrz surowe.
- Dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz obrane ze skórki , pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy odrobinę czerwonej wędzonej papryki. U mnie ostrej .
- Całość wolno smażymy , aż do uzyskania połączenia się składników – ma powstać taki gęsty sos z kawałkami kurczaka.
- Dodajemy gorący wywar , mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Wrzucamy ryż , mieszamy wszystko , przykrywamy pokrywą i na tym na razie nasza rola się kończy. Potrawy nie ruszamy przez 20 minut. Ma się wolno gotować.
- Po 20 minutach – nadal nie mieszamy naszej potrawy – wrzucamy jedynie groszek i układamy krewetki .
- Gotujemy powolutku naszą potrawę jeszcze 10 minut – to już prawie koniec
- Posyp[ujemy zieleniną i