Zostało Ci trochę pieczeni? Nie wiesz co z nią zrobić? Proponuję pyszne naleśniki z mięsem.
Składniki:
FARSZ
- resztki pieczonego mięsa – u mnie w tej roli karkówka pieczona w folii
- 2 papryki czerwone
- 1-2 bakłażany
- 2 cebule
Sos
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu ( oczywiście swojej produkcji)
- ząbek czosnku
Naleśniki
Wykonanie.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni, upiecz na ruszcie paprykę . Stopień wypieczenia papryki – skórka powinna robić się czarna. Taką upieczoną paprykę włóż na 5 minut do woreczka foliowego. Po wyjęciu papryki , zdejmij z niej skórkę.
- Pokrój bakłażana na plastry o grubości 1 cm. Posól i zostaw na 20 minut. Po 20 minutach wytrzyj, zebraną na wierzchu wodę papierowym ręcznikiem, posmaruj plastry olejem i upiecz w piekarniku ( około 30 minut). Ja wykorzystałam w tym przypadku funkcję grila.
- W czasie gdy piecze nam się papryka i bakłażany przygotuj naleśniki.
Wracamy do robienia farszu
- Mięso zmiksuj malakserem lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Wrzuć na gorący olej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość smaż do momentu, gdy cebula się zeszkli.
- Do cebuli dodaj mięso, pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana.
- Całość dopraw przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, papryki i majeranku.
Mamy już naleśniki, farsz i pozostał nam sos.
- Ząbek czosnku drobniutko posiekaj, dodaj majonez, śmietanę
- Dopraw całość wg własnego upodobania.
Wykończenie
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy, polewamy sosem i ……………smacznego.