Tym razem jedynie zdjęcia prezentujące – co można zrobić z ciasta francuskiego. Poniżej zamieszczam jeszcze przepis na domowe ciasto francuskie.
Wersja pierwsza – nadzienie z jabłka i borówek
wersja druga -a na słono. Paluszki posypane kminkiem i grubą solą.
I wersja trzecia – samo jabłuszko
A teraz przepis na ciasto francuskie:
składniki :
- 500 g mąki
- 10 g soli
- 150 g miękkiego masła
- 220 g bardzo zimnej wody
- 250 g bardzo zimnego, twardego masła
wykonanie:
- Do mąki dodaj sól, wymieszaj, dodaj zimną wodę i krótko wyrób całość na jednolitą masę..
- Ciasto uformuj w kulę, natnij na krzyż, zawiń w folię i włóż no zamrażalnika na 5-10 minut, a później do lodówki na 20 minut.
- Kostkę bardzo zimnego masła tłucz wałkiem , aż otrzymasz płaski prostokąt masła
- Rozwałkuj schłodzone ciasto na prostokąt dwa razy większy od masła,
- Ułóż masło na cieście w ten sposób, by zwijając ciasto na pół, w środku znajdowało się masło
- Rozwałkuj całość na płaski placek i złóż na trzy części – czyli dwa krótsze boku do środkai prawą , lub lewą obojętnie , przykryj tę drugą częśćTeraz odwróć ciasto, ponownie rozwałkuj – góra – dół i teraz składamy inaczej – prawy bok nakładamy na 2/3 ciasta, a pozostałą 1/3 ciasta na górę.
- Owiń ciasto w folię i włóż do zamrażalnika na 5-10 minut, a później na 30 minut ponownie do lodówki.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i powtarzamy czynności wałowania i składania ciasta – czyli pkt 6. Pamiętaj by za każdym razem po złożeniu ciasta odwrócić je w prawą stronę o 90 stopni.
- Ponownie chłodzimy ciasto – zamrażarka 5-10 minut i lodówka – 30 minut.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki – wałkujemy na duży prostokąt – składamy metodą – prawy bok na 2/3 , a pozostałą 1/3 ciasta na górę.. Powtórz pkt 7.
- I to by było na tyle.Po wyjęciu ciasta z lodówki – można go podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Jak używać takiego ciasta? Część przeznaczoną do użycia rozwałkować cienko i teraz już wedle potrzeb – można upiec ciasteczka – słone i słodkie, można wykorzystać jako ciasto francuskie stosowane do owijania mięs, np schab w cieście francuskim.