Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki miodu płynnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 3 tabliczki czekolady – mlecznej lub gorzkiej
- słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
- Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj miód, masło i całość wymieszaj.
- W osobnej misce połącz obie mąki oraz pozostałe składniki sypkie
- Do zmiksowanej masy wsypuj powoli sypką mieszankę mąki i przypraw. Powstanie zwarte ciasto.
- .Owiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Po leżakowaniu – umieszczając ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia lub folii rozwałkuj je na około 0,5 cm. ( dla uproszczenia proponuję już na tym etapie uformować sobie ciasto w zgrabny kwadrat, by później było łatwiej go rozwałkować na pożądany kształt).
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przenieś ciasto na papier , umieść w nagrzanym piekarniku i piecz około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika , przekrój wzdłuż na dwie części. Jedna część to będzie spód piernika, druga – to góra.
- W rondelku rozgrzej powidła.
- Chłodne placki przełóż powidłami, dociśnij i pozostaw na noc.
- Na drugi dzień pokrój ciasto na kostkę i każdą kostkę posmaruj roztopioną na parze czekoladą. Drugi sposób – mniej pracochłonny – to placek przed krojeniem posmaruj roztopioną czekoladą – i dopiero wówczas pokrój na kostkę. W tym przypadku boki nie zostaną oblane czekoladą – ale z kilkuletniego doświadczenia podpowiem , że kostka jest również smaczna i znika tak samo szybko.