Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru drobnego
1 szklanka kaszy mannej
kg jabłek
kostka masła- masło musi być twarde, prosto z lodówki
rodzynki
łyżka cynamonu i 2 łyżki cukru – jako dodatek do jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Dodajemy cynamon i 2 łyżki cukru, rodzynki.
Wszystko mieszamy i na chwilę odstawiamy. Jabłka będziemy wykładać na blachę jako dwie porcje.
2. Do miski wsypujemy mąkę , cukier, kaszkę manną, proszek do pieczenia
i wszystko dokładnie mieszamy. Tę mieszankę dzielimy na trzy części.
3. Tortownicę smarujemy dość grubo masłem i sypiemy naszą mieszankę tak , by przykryło całą blachę ( pierwsza część mieszanki).
4. Na mieszankę kładziemy cieniutko pokrojone masło
5. Na masło kładziemy pierwszą część jabłek.
6. Przysypujemy wszystko drugą częścią mieszanki.
7. Na mieszankę znowu wykładamy cieniutkie pasemka masła.
8. Czynność powtarzamy – na masło wykładamy drugą część jabłek, na to trzecia część mieszanki sypkiej i na to listki masła.
9. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50 min.
Ciasto jest bardzo dobre na gorąco – podane z lodami. Niestety moja wersja była bez lodów, ale i tak zniknęła w błyskawicznym tempie.