Wszyscy teraz pieczemy , lecz tym razem zamiast chleba propozycja pracochłonnych, lecz smacznych bagietek
Przepis na francuskie bagietki wg. Patricka Ryana (około 1500 g ciasta =6 bagietek @250 g:
Składniki
- 950 g mąki chlebowej – typ 650
- 17 g soli
- 590 ml wody
- 15 g drożdży
Wykonanie
Bagietki robimy w trzech turach – powinnam napisać trzy dni.
Dzień pierwszy:
Do 290 ml letniej wody dodajemy 5 g drożdży. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży, Dodajemy następnie 7 g.soli, 450 g mąki – i wszystko zagniatamy. Odkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Dzień drugi
Do 300 ml wody dodajemy 10 g drożdży . Dodajemy 500 g mąki , 10 g soli . Całość lekko zagniatamy, dodajemy teraz ciasto z lodówki i wszystko razem zagniatamy. Jak długo ? Wystarczy zrobić test. Bierzemy cząstkę ciasta za dwa rogi – ciasto powinno się rozciągać, ale nie rwać. Robi się prawie przeźroczyste – lecz jest całe. Jeśli osiągniesz taki efekt – ciasto gotowe . Ponownie wkładamy do lodówki na 12 godzin. Dopuszczalne jest trzymanie go w lodówce nawet 36 godzin
Dzień trzeci
Wykładamy ciasto na stolnicę,
Pierwsze składanie – ciasto łapiemy za dwa brzegi dłuższe i składamy do środka. Bierzemy drugie dwa brzegi ( te dłuższe) i nakrywamy to co złożyliśmy. – składanie podobne jak przy robieniu ciasta francuskiego. Teraz krótsze brzegi zakładamy do środka.
Mamy teraz „paczuszkę” z ciasta – dzielimy ją na 6 kulek. Lekko je obtaczamy – by rzeczywiście miały kształt kul.
Z każdej kulki tworzymy wałeczek – łapiemy za dwa przeciwległe kawałki kuleczki, lekko potrząsamy – robi się mały wałeczek. Końcówki, za które trzymamy zakładamy do środka , mamy teraz prostokąt. Ciasto teraz rolujemy- tak jakbyśmy zwijali ściśle kartkę. Robimy na całej długości zakładkę i rolujemy do środka. Nie wyciągamy naszego kwadracika na boki – tylko ładnie zwijamy ciasto do środka. Powstały walec – odkładamy na 15 minut. Tak postępujemy z każdą kulką ciasta.
Po 15 minutach – bierzemy każdy wałeczek za końcówki, lekko rozciągamy trzymając za końce. Następnie delikatnie rolujemy i nadajemy kształt bagietki.
Uformowane bagietki odkładamy na godzinę.
Po godzinie – ostrym nożem robimy wzdłuż nacięcia. Wstawiamy do gorącego piekarnika – i pieczemy w temp. 240 stopni 20 – 25 min.
Wyglądają na smaczne i pewnie takie są,dziękuję chętnie skorzystam.
U mnie w domu też piekę chleby razowy i z mąki pszennej typ.650
Pozdrawiam
Małgosia
Bagietki rzeczywiście są smaczne. Ta gramatura pozwala na zrobienie sześciu bagietek o długości 35 cm. Z uwagi, iż bagietki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu – ja podzieliłam ciasto na dwie części -i piekłam po 3 bagietki. Ciasto spokojnie może leżeć w lodówce do 36 godzin .