Drożdżówki z wiśniami

Dzisiaj ostatni dzień izolacji. Jestem szczęśliwa, że u mnie choroba ograniczyła się głównie do braku węchu, smaku i kaszlu. Powoli wraca węch i smak. Wraca też apetyt na coś słodkiego. Szybki przegląd lodówki , oraz słoiczków i ostateczna decyzja – małe drożdżówki z wiśniami.

Składniki :

Ciasto

  • mąka- 500g
  • mleko – szklanka
  • drożdże – 7 g suchych
  • cukier – 2 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • roztopione masło – 100 g
  • płatki migdałowe – 50 g
  • wiśnie – u mnie ze słoiczka
  • żółtko do smarowania

kruszonka:

  • mąka – 100 g
  • cukier – 50 g
  • masło – 50 g

Wykonanie:

  1. Do miski przesiej mąkę.
  2. Wymieszaj 2 jajka z mlekiem i dodaj do mąki.
  3. Dodaj cukier i drożdże.
  4. Wszystko wyrób na ładne , gładkie, lśniące ciasto.
  5. Dodaj roztopione masło i ponownie wyrób do połączenia składników. Ja wyrabiam ciasto mikserem z hakiem.
  6. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  7. Ciasto ponownie krótko wyrób, a następnie wyłóż na stolnicę.
  8. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wytnij kółka.

9. Kółka ułóż na blaszce i na każdym zrób wgłębienie.

10. Posmaruj drożdżówki żółtkiem ( żółtko najpierw energicznie wymieszaj widelcem). Na dno każdego ciastka połóż kilka płatków migdałów.

11. Na migdałach umieść po kilka wiśni, posyp kruszonką i odstaw jeszcze na 30 minut.

12. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz drożdżówki 25 minut.

Kruszonka – do miski wsyp wszystkie składniki podane powyżej i krótko wymieszaj.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *