Drożdżówka ze śliwkami

Sezon na śliwki – a nie ma nic lepszego niż świeżutka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 600 g mąki
  • szklanka letniego mleka
  • 3 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 35 g drożdży
  • 150 g cukru

Kruszonka :

  • 150 g mąki
  • 90 g masła
  • 60 g cukru

Wykonanie:

  1. Zrób rozczyn – w 1,5 szklanki mleka wymieszaj  drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut –  by drożdże zaczęły pracować.
  2.  Roztrzep jajka.
  3. Do dużej miski wlej zaczyn , stopniowo dodawaj mąkę, mleko, cukier i na końcu masło.
  4. Całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem tak długo aż ciasto po naciśnięciu palcem będzie powracało do stanu pierwotnego. Krótko mówiąc – ma być sprężyste.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę , by wyrosło.
  6. W tym czasie przygotuj kruszonkę łącząc wszystkie podane wyżej składniki. Kruszonkę umieść na 10 minut w zamrażalniku, później przełóż do lodówki.
  7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę o rozmiarach 30×40.
  8. Na cieście ułóż wydrążone śliwki – skórkami do ciasta. Posyp kruszonką.
  9. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  10. Piecz w temperaturze 175 stopni około 40-50 min.

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *