Sezon na śliwki – a nie ma nic lepszego niż świeżutka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
- 600 g mąki
- szklanka letniego mleka
- 3 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 35 g drożdży
- 150 g cukru
Kruszonka :
- 150 g mąki
- 90 g masła
- 60 g cukru
Wykonanie:
- Zrób rozczyn – w 1,5 szklanki mleka wymieszaj drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut – by drożdże zaczęły pracować.
- Roztrzep jajka.
- Do dużej miski wlej zaczyn , stopniowo dodawaj mąkę, mleko, cukier i na końcu masło.
- Całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem tak długo aż ciasto po naciśnięciu palcem będzie powracało do stanu pierwotnego. Krótko mówiąc – ma być sprężyste.
- Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę , by wyrosło.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę łącząc wszystkie podane wyżej składniki. Kruszonkę umieść na 10 minut w zamrażalniku, później przełóż do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę o rozmiarach 30×40.
- Na cieście ułóż wydrążone śliwki – skórkami do ciasta. Posyp kruszonką.
- Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w temperaturze 175 stopni około 40-50 min.