Proponuję zrobienie zdrowego , bez konserwantów batonika. Jest to smaczna i zdrowa przekąska do pracy lub popołudniowej kawy.
Składniki:
- 180 g pestek – proponuję połączenie dyni i słonecznika
- 120 g płatków owsianych błyskawicznych
- 60 g nasion siemienia lnianego
- 100 g masła
- 3 łyżki syropu klonowego
- 50 g masła orzechowego
- suszone owoce : 5 moreli, 5 fig, garść żurawiny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki słodkiej śmietany
Wykonanie:
- Do malaksera wsyp wszystkie ziarna ( pestki, płatki i siemię lniane) .
- Zmiksuj lekko ziarna ( Uwaga – ziarna mają być jedynie rozdrobnione , nie mamy robić z nich mąki)
- Suszone owoce pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni roztop masło, dodaj syrop klonowy oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Połącz otrzymaną masę z płatkami oraz suszonymi owocami. Wymieszaj całość.
- Otrzymaną masę wyłóż na kwadratową blachę . Wyrównaj i dociśnij by masa była zwarta i ścisła. Ja do tego używam małej deseczki do krojenia.
- Roztop na parze czekoladę , dodaj śmietanę, wymieszaj i polej wcześniej przygotowaną masę.
- Wstaw do lodówki minimum na godzinę . Po tym czasie można swobodnie masę kroić na batoniki.
Powyższy przepis można oczywiście modyfikować wg własnych upodobań . Ja praktycznie za każdym razem coś zmieniam. Można dodać dwie – trzy łyżki musu jabłkowego, lub pastę z daktyli.
Inną propozycją jest dodanie uprażonego sezamu , dodanie rodzynek, czy też orzechów.
Pole do doświadczeń kulinarnych – ogromne…..