Dzisiaj proponuję przepis na kruche ciasteczka z sezamem.
Składniki:
- 2/3 szklanki sezamu
- 1/2 kostki masła ( 100 g) o temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki cukru (proponuję mieszankę pół na pół – białego i brązowego cukru)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki żytniej ( można użyć tylko mąki pszennej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Na suchej patelni upraż sezam i pozostaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj cukier z jajkiem.
- Dodaj do miksowanej masy miękkie masło.
- Dodaj pozostałe składniki : mąkę proszek do pieczenia, sól, cynamon.
- Dodaj do masy połowę sezamu i wszystko jeszcze raz wymieszaj.
- Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
- Uformuj z ciasta kuleczki. Ja nabierałam najpierw łyżeczką małe fragmenty ciasta i „rzucałam” je sobie na stolnicę. Później szybciutko z każdego”kleksa” toczyłam kuleczkę.
- Obtocz kuleczki w pozostałym sezamie. W tym czasie włącz piekarnik na 180 stopni.
- Ułóż kuleczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz je . Pozostaw spore odstępy między ciasteczkami.
- Piecz około 15 minut do lekkiego zrumienienia