Chlebek cebulowy należał do moich ulubionych chlebków które kupowałam w piekarni. Od roku piekę chleb sama. Raz na drożdżach, innym razem na zakwasie. Dodatkiem do chlebów był kminek, czarnuszka, ziarna słonecznika , dyni. W końcu jednak – zdecydowałam się na mój pierwszy chleb cebulowy. I to był strzał w dziesiątkę. Chleb wyszedł przepyszny – i do tego przepisu chętnie będę wraca.
Składniki
- 2 cebule
- 3,5 szklanki mąki pszennej 650
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1,5 szklanki letniej wody
Wykonanie :
- Cebulę obierz, pokrój na drobną kosteczkę i usmaż na łyżce masła i oleju. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cebulę . Zacznij wyrabiać ciasto mikserem powoli wlewając wodę. Czas wyrabiania ciasta mikserem – to około 10 minut.
- Odstaw ciasto na 1,5 godziny celem wyrośnięcia.
- Ponownie zagnieć ciasto – ja zrobiłam to drewnianą łyżką – i przełóż do wysmarowanej masłem formy.
- odstaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni
- Do gorącego piekarnika wstaw formę z chlebem. Piecz 50 – 60 minut – do ładnego przyrumienienia.