Coś niebanalnego bezmięsnego
Składniki
Kotlecik z buraków
- 1 kg buraków
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3-4 łyżki mąki żytniej
- cebula
- jajko
- 1/3 szklanki zmiksowanych nasion słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy – sól, pieprz, papryka mielona, szczypta chili, kumin
Do tego –
- sos majonezowy
- bułka do burgerów
- cebula pokrojona w plasterki
- pomidor
- ogórek konserwowy
- sałata zielona
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie
- Buraki upiecz w piekarniku do miękkości. W tym celu umieść wyczyszczone buraki na papierze do pieczenia. Piecz około godziny w 180 stopniach. Po przestudzeniu buraków obierz je ze skórki
- Do malaksera włóż – obraną pokrojoną na ćwiartki cebulę, pokrojone na kawałki buraki. Wszystko zmiksuj – i nie musi to być masa całkowicie gładka. Wystarczy jak po zmiksowaniu mamy buraki bardzo drobno posiekane.
- Do miski przełóż buraki, dodaj jajko, mąkę, słonecznik , kaszę i przyprawy. Wszystko zagnieć na dość zwartą masę. Gdyby była za rzadka dodaj jeszcze trochę mąki. Ja użyłam buraków podłużnych – i po upieczeniu nie puszczały już soku – więc tej mąki nie musiałam zbyt dużo dodawać.
- Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i upiecz na oleju. Kotleciki można też upiec w piekarniku.
- Po upieczeniu przełóż kotleciki na serwetkę lub ręcznik kuchenny – aby odsączyć ewentualny tłuszcz
Składanie
- Podgrzej bułkę i do niej włóż
- troszeczkę sosu
- sałata
- troszeczkę sosu
- pomidor
- ogórek
- cebulka
- kotlecik
- troszeczkę sosu
zamykamy bułkę . Pozostaje połączenie wszystkiego patyczkiem do szaszłyków i
smacznego😊