Bułeczki z melasą

Składniki:

  • melasa – 100g
  • kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki , ja stosowałam kawę Inka
  • mąka – 500g
  • drożdże – 7 g
  • cukier – łyżka
  • mleko – 330 ml
  • masło – 50 g
  • orzechy włoskie drobno pokrojone – 4 łyżki
  • rodzynki namoczone – 50 g

Wykonanie:

  • Mleko wlej do garnka, zacznij podgrzewać dodając jednocześnie melasę , kawę, i masło. Wszystkie składniki mają się ładnie połączyć. Płyn nie musi być zagotowany, tylko podgrzany – co ułatwi połączenie wszystkich składników.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier. Wymieszaj.
  • Do miski z mąką wlej płynne składniki – i wszystko ucieraj. Ja wyrabiam ciasto przy użyciu miksera z hakiem. Gdy ciasto będzie miało ładną , zwartą konsystencję wsyp rodzynki i orzechy , jeszcze chwilę wyrabiaj.
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

Ciasto powinno ładnie wyrosnąć.

  • Wyłóż ciasto na stolnicę, jeszcze raz zagnieć. Jeśli jest zbyt rzadkie możesz podsypać mąką na tyle by można było uformować bułeczki.
  • Ciasto podziel na 14 części ( oczywiście to zależy jak duże mają być bułeczki)
  • Z każdej części uformuj kuleczkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem

  • Odstaw blachę z bułeczkami jeszcze na 30 minut.
  • Posmaruj bułeczki letnim mlekiem.
  • Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
  • Piecz 20-25 minut.

Bułeczki po upieczeniu

Polecam te bułeczki z uwagi na ich bardzo delikatną strukturę. Doskonałe z miodem lub po prostu z masełkiem.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *